“I shin futa toku” De geest is ongrijpbaar.

geplaatst in: Geen categorie | 0

Bestudeer het tijdens zazen met het lichaam. Alle manifestaties van nu, innerlijk of uiterlijk, sensaties, percepties, emoties, gedachten, beelden, niets kan worden begrepen.
Wanneer je in de routine komt, wordt alles ingevoerd, alles is bevroren. Dagelijkse Gyo Ji, dagelijkse praktijk heeft niets met routine te maken. En dat is de praktijk van “de geest is ongrijpbaar”. Elke dag moeten we deze betekenis aan onze beoefening geven. Elke dag is een nieuwe dag.
Je hebt het al duizend keer eerder gehoord, maar wat doet het nu met je? Als je het al duizend keer eerder hebt gehoord, is dit routine. Als deze woorden nog vers in je oren zijn dan is dit frisse realiteit.
Het is jezelf laten meeslepen door de stroom van mentale activiteit. Mentale activiteit, wat de uitdrukking ook mag zijn, verbale gedachten, mentale beelden, emoties, woede, twijfels, verlangens, redeneringen, gesprekken met zichzelf, dagdromen, verbeelding, herinneringen, verwachtingen, frustraties, projecten, de lijst is erg lang …
Wat de vorm ook is – gewaarwordingen, gemoedstoestanden, pijn, lijden, extase – deze stroom van mentale activiteit is zo vastbesloten en krachtig als de stroom van een rivier. Wat het meest voor de hand liggende en het gemakkelijkste, het meest natuurlijke lijkt, is om met deze stroom mee te stromen. Het is de routine.
Dit is wat we doen op de gebruikelijke manier, zonder vragen, zonder verrassing, zonder verbazing. Volg de gedachte. Oefen het ontwaken uit deze denkende geest. Kom uit deze stroom – of liever: immobiliseer jezelf in deze stroom. Zit in deze stroom. Laat het stromen. Zink er niet mee weg.
Zoals vissen die stilstaan in de stroming van een rivier. Roerloos maar aanwezig. Attent. Bewust. Wonen.
De kracht van traagheid van mentale gewoonten is enorm. Bij de minste afleiding, een flits van onoplettendheid: je wordt meegesleept. Dus stabiliseer jezelf in de stroming, in je zit, in je buik, in je ademhaling.