gedachten

geplaatst in: Geen categorie | 0

In ons huidige denken zijn is onze belangrijkste activiteit tijdens zazen. Ongeacht de aard van deze huidige mentale activiteit, of het nu verbale gedachten, beelden, gewaarwordingen of emoties zijn, of ze nu verband houden met het verleden, het heden of de toekomst, wat hun kwaliteit ook is, wat ze ook mogen zijn. Alledaags of diep, interessant of niet, aantrekkelijk of weerzinwekkend, goed of slecht.

Zazen gaat niet over het ontwikkelen van bepaalde gedachten boven anderen, kiezen wat je wilt bewaren en wat je weggooit. Word je gewoon bewust van de gedachten waarin je betrokken bent. Oefen bodaishin, de ontwakende geest in de denkende geest. Verwerp de denkende geest niet. Probeer niet te denken. Bemoei je niet met de natuurlijke activiteit van de geest. Laat het zoals het is. Raak ze niet aan. Strijd evenmin tegen de ontwakende geest en de denkende geest.
Stagneer niet tijdens zazen. Stagneer in geen bijzondere staat. Stagneer niet in mijmeringen, associaties van idee├źn, mentale beelden die elkaar opvolgen, of bijzondere toestanden, comfortabel of niet, aangenaam of niet. Tijdens zazen moeten we ons niet isoleren, maar integendeel, ons goed voelen met het lichaam, de beweging van de wereld en deze begeleiden. Voel je goed met het lichaam dat alles tegelijkertijd beweegt. Binnen en buiten bewegen tegelijkertijd. Wees verankerd in de aarde door de stabiliteit van uw houding.