Karma

geplaatst in: Geen categorie | 0

Wat is karma? Letterlijk betekent karma ‘actie’.
Meestal wordt met actie verstaan goede of slechte daden en is karma de balans tussen onze verdiensten en zonden. Al ons lijden zou komen van vroegere slechte daden en zonden. Dit zou dus ons karma zijn.

In realiteit heeft karma niets te maken met beloningen en straffen. Karma betekent eenvoudig weg dat we een blueprint gemaakt hebben van ons leven. We zijn de makers van ons lot. Karma is de bron van onze eigen creatie, de verantwoordelijkheid wordt verplaatst van de hemel naar onszelf, we zijn de maker van onze eigen bestemming. Karma betekent dus ook dat we de teugels van ons leven in onze eigen handen hebben.

Actie betekent niet enkel fysische acties maar werkt op drie niveaus: lichaam, geest en energie.
Onze vijf zintuigen verzamelen gegevens van de wereld buiten ons op elk moment van ons leven. Deze gegevens vormen een bepaalt patroon in ons, in gedragspatronen welke we onze persoonlijkheid noemen (en onterecht onze ware aard noemen).

Onze geest vormt de wijze waarop de wereld rondom ons zien. Dit wordt ons karma, een oriëntatie van het leven dat we gemaakt hebben voor onszelf zonder er echt van bewust te zijn. We beschouwen onszelf als een verzameling van gewoontes, aanleg en tendensen die we verwerft hebben zonder echt bewust te zijn over dit proces.

Karma is software die we geschreven hebben voor onszelf en die we constant updaten. Na verloop van tijd worden we een poppetje dat vasthangt aan jouw verzamelde verleden.

Dus karma is geen extern systeem van straf en beloning maar een interne cyclus gegenereerd door jou zelf.

Sadhguru Jaggi Vasudev of kortweg Sadhguru