in memoriam Mia Ji Ki Myo Ge Casteleyn

geplaatst in: Geen categorie | 0

Geboren in 1932 met de oorspronkelijke naam Maria. Artieste, gekend onder de naam Cast. Via haar tekeningen heeft zij zen ontmoet. Zoals in zen overheerst de leegte in haar schilderijen en met enkele pennentrekken creëert zij tekeningen met een grote diepte, sober en zeer expressief.

In 1986 boddhisatwa gewijd en daarna zen non door Roland Yuno Rech haar zen meester. Op vraag van Roland heeft zij zen dojo Antwerpen opgericht in 1988. In 1994 ontmoette ik haar in Mortsel en ik beoefende ik elke dag ochtendzazen met Ronny, Mik, Joris en Mia.
Eerst op de zolder in haar woonst in haar schilderatelier daarna in een slaapkamer daarna verhuis naar het centrum van Antwerpen. Luc, Tom, Helena en Ann kwamen erbij en werden de drijvende krachten. daarna richtte Mia dojo Turnhout op tezamen met Rik.

Zij organiseerde veel zendagen en weekends. In september 2002 startte Mia en ik zen dojo Lier en kwamen ook Cis, Nadine, Martine, Maria en vele anderen. In 2003 nam Luc en Tom de leiding van dojo Antwerpen over.

Heel haar leven heeft Mia de verantwoordelijkheid opgenomen voor haar kinderen (die ze vnl. alleen heeft opgevoed) en voor de mensen in dojo. Zij had geen gemakkelijke relatie met haar zen meester Roland. Maar volgde hem steeds loyaal en toegewijd. Zij had altijd intieme contacten met de mensen op sesshins. Zij is een persoonlijkheid die geliefd is.

Ik noem haar soms iron lady, zij is wat we nu noemen resilient, veerkrachtig. Veel energie, mededogen, grootmoeders geest. Rijdt zeer graag met auto’s en heeft een tijdje duchtig gerookt. Kortom met de twee voeten op de grond maar met een diep aanvoelen en mededogen. Theoretische kennis over zen en boeddhisme interesseert haar niet.

Ondanks onze zeer verschillende karakters en persoonlijkheden hebben wij door het delen van onze zen praktijk een diepe band. De laatste jaren gingen wij dikwijls tezamen met de auto naar sesshins waar we konden bijpraten.

Mia, ik mis je, bedankt voor alles en het gaat je goed. Gya te gya te hara gya te hara so gyo te…..