Elke dag zen, een hulde aan gyogi

geplaatst in: Geen categorie | 0

Gyogi betekent voortdurende beoefening op een spontane, natuurlijke wijze.

Wanneer ik ontwaak kijk ik met enige verbazing naar alle gedachten en droombeelden die in mij nog aan het ‘spelen’ zijn. Een droom die nog nadroomt of reflecties over de dag die zich aan het ontplooien is.

Opeens merk ik een impuls op die mijn lichaam doet uit mijn bed komen. Ik volg mijn dagdagelijkse routine, naar het toilet gaan en tegelijkertijd mijn mails checken, mijn tanden poetsen in volle aandacht. Mijn negatieve impact op de omgeving proberende te minimaliseren, de warme kraan reeds gebruiken voor het poetsen van mijn tanden zodat het warme water voor de douche sneller aanwezig is, mijn haar reeds inzepen voordat ik onder de douche ga en zo verder. Telkens probeer ik met een ‘beginners mind’ te kijken of ik mijn impact kan reduceren en doe ik een reengineering van mijn dagelijkse ochtendroutine.

Ik ruim alles op in de living en keuken, en wanneer mijn liefste binnenkomt bekijk ik haar alsof ik haar voor de eerste maal zie. Ook zij is nog niet ‘volledig aangekleed in haar persoonlijkheid’ en de naaktheid van haar eigen zijn is nog aanwezig.

To do lijsten ellenlang, mails, gsm, vaste lijn, messages, whatappen, linkedinnen, facebooken,… Dit is onze huidige realiteit, go with the flow in volle aandacht, dit is het enige dat ons geluk kan redden.

Wanneer er naar het werk gereden wordt, ben ik verwonderd hoe de dag zich ontplooit, de aandacht richtend naar het lichaam en de ademhaling. Bewust van elk moment, hulde aan gyogi.

Zazen beoefenen, een sesshin beleven, gyogi elke dag….

De witheid van een volgeschreven blad komt op de voorgrond, letters komen op de tweede plaats. Zo ook met ‘onszelf’. De gedachten, de woorden, de handelingen, de gebeurtenissen komen op de tweede plaats, de aanwezigheid, aandacht, de openheid, de eenheid met de totaliteit komt op de voorgrond.

In vreugde meedeinen met de dans van Shiva, het voortdurend ontplooiend universum, in eenheid met de andere wezens…..

Elke dag gyogi, telkens weer,…..