Een allesomvattende geest

geplaatst in: Geen categorie | 0

Als we de dojo binnengaan, plaatsen we onze handen in gasshô en buigen we voor de Boeddha. Maar het Boeddhabeeld op het altaar is slechts een herinnering aan wat onze ware aard is. We moeten levende boeddha’s worden. Hoe kunnen we worden zoals Boeddha? Met andere woorden, hoe kunnen we verlicht worden? Het is niet voldoende om ’s morgens gewoon wakker te worden met een koffie, maar om echt te ontwaken voor de ware aard van ons bestaan. Een bestaan zonder scheiding van het hele universum. Hoe lang duurt het?
Sommige mensen geloven dat het vele jaren van oefening vergt om te ontwaken. Maar Kodo Sawaki merkte op: “Hoe lang duurt het om een dief te worden? ». Een momentje! Iemand is iets vergeten, en jij neemt het en stopt het in je zak. In een oogwenk ben je een dief geworden. In een oogwenk van zazen kan men een Boeddha worden.
Het is gewoon het moment waarop we onze gedachten loslaten. Niet door ze te bestrijden, te onderdrukken, maar door ze niet langer vast te houden. Door terug te keren naar de houding van het lichaam, door ons te heroriënteren op de ademhaling, laten we alle gedachten los. Het feit van het loslaten schaft alle afscheiding af. Want het betekent dat men zich niet langer aan welk begrip dan ook vastklampt, maar dat men een geest wordt die zo groot als de hemel is, die de wolken laat passeren, die de zon en de sterren omvat en alle elementen verwelkomt. Dus een allesomvattende geest.

meester Roland Yuno Rech