Concentratie

geplaatst in: Kusens | 0

In alles wat we ooit tegen jullie gezegd hebben, zeiden we nooit dat we ergens op moeten mediteren, op het lichaam of op iets of op het ademen. Aan de andere kant gebruiken we vaak het woord ‘concentratie’. Kom terug naar je lichaam, keer terug naar je houding, keer terug naar je ademhaling, keer terug naar je zintuigen, keer terug vooral bij het horen, omdat dit allemaal van nature aanwezig is. Het is niet nodig op zoek te zijn naar iets, het is er en het is er voortdurend.

Onze grootste moeilijkheid is deze concentratie, omdat we extreem verspreid zijn, extreem afgeleid, vooral door de mentale activiteit, met emoties die zodra ze zich manifesteren, tot een hele reeks effecten leiden die ons heel ver van het huidige moment brengen. Het is dus echt nodig om moeite te doen om jullie te concentreren, want zodra we ontspannen, bijna onvermijdelijk, keren we terug naar de mentale stroom.

Deze mentale stroom brengt ons heel ver van waar we zijn. Wij komen bijvoorbeeld naar de dojo met het idee dat we zazen gaan doen, dat we ons gaan concentreren en tijdens zazen kunnen we zien dat we vaak op veel plaatsen zijn, maar niet op onze zafu. Dus deze energie, dit soort kracht die ons drijft, is verschrikkelijk krachtig.

Bij het beoefenen van zazen is het dus noodzakelijk om jezelf te trainen in concentratie. Dat is een echte training. We kunnen dit vergelijken met een muzikant die zijn akkoorden, zijn toonladders oefent en onvermoeibaar begint hij opnieuw en opnieuw en opnieuw. Dus deze praktijk van concentratie is absoluut essentieel.

Met een dwalende geest kunnen wij niet veel doen. Wij zien het door onze eigen ervaring, onze eigen observatie van onze geest, maar wij zien het ook in ons leven: als we te verspreid zijn, als we teveel dingen tegelijk willen doen uiteindelijk doen we niets.

Meester Deshimaru vertelde ons altijd vrij eenvoudige leringen, maar met de leeftijd en met de ervaring beseffen we hoe nauwkeurig ze zijn. Hij zei: ‘iemand die met één ding bezig is gaat echt tot de bodem, maar iemand die zich verspreidt in vele verschillende richtingen gaat nergens heen.

Meester Olivier Reigen Wang-Genh