angst

geplaatst in: Geen categorie | 0

vraag tijdens een mondo in een sesshin met Zen Meester Roland Yuno Rech

Vraag – Ik heb een vraag over angst, de angst om te sterven, de angst van het verplaatsen, ik kan de angst, (… zwaar, zware ademhaling) voelen … kun je iets over zeggen, ik weet niet hoe uit te leggen?
Antwoord – Dit is een van de essentiële vragen van zen, als er een antwoord zou zijn, zou er geen beoefening van zen zijn. Het is aan iedereen, aan jou, om vragen te stellen en te kijken wat er achter deze emoties zit die je overweldigen.
Daarvoor is de beoefening van zazen een schat. Als we de dood gaan zien met onze dualistische, gewone, persoonlijke gedachte, is dat natuurlijk beangstigend, want er zal het einde van iets zijn, en het is dit einde, deze verdwijning die ons bang maakt.
Zen is erg fijn, erg delicaat over deze vragen. Er is geen bevestiging of ontkenning. We zeggen niet dat op het moment van overlijden alles voorbij is, maar we zeggen ook niet dat er iets gaat gebeuren.
Het is aan iedereen om te gaan kijken, maar dat betekent niet wachten op het moment van overlijden. Het betekent deze geest die denkt, die redeneert, die zich tegenspreekt, kalmeert en gaat kijken wat er eerder is, vóór de geest die zich verdeelt, vóór de geest die bang is om te verliezen … Het is zazen, het is in zazen duiken .
We zijn bang voor de verdwijning, omdat we ervan overtuigd zijn dat er een verschijning heeft plaatsgevonden. Zenmeesters zeggen: “Waarom ga je niet kijken waar noch verschijnt noch verdwijnt? Het is de levende ervaring van zazen, het betekent niet doodgaan in de gewone zin van het woord.
We moeten zazen blijven beoefenen en deze emoties een beetje stabiliseren. Wie is het die bang is om in jou dood te gaan? Ga hem ontmoeten