woorden

geplaatst in: Kusens | 0

Wanneer we woorden beheersen, vallen we in een put, wanneer we proberen woorden te beheersen, raken we in twijfel. Tijdens zazen kunnen we het heel vreedzaam observeren, als we de verbale activiteit volgen, onze gewone activiteit, vervallen we in de mijmeringen die ons in slaperigheid slepen, die ons als een bodemloos gat in verdoving trekt. Het is kontin.
Als we daarentegen zelf willen blijven denken, nadenken, problemen willen oplossen, dan vervallen we in twijfel, agitatie, sanran.
Verlamming en mentale opwinding zijn de belangrijkste obstakels voor zazen. Ook Tôzan waarschuwt ons hierover.
De diepere betekenis zit niet in de woorden. Hij is op het juiste moment. Door mentale, verbale gedachten te volgen, vallen we in een kloof, door verbale gedachten te koesteren, raken we in twijfel.
Wees tijdens zazen waakzaam, begrijp snel je toestand.
De betekenis zit niet in de woorden. Volg geen verbaal denken. Maar elke keer dat je je realiseert dat je in de woorden verstrikt raakt, dat je ze beseft, ben je op dit geschikte moment; je bent in die deur van dharma. Dit is waar met de woorden, de mentale beelden, de emoties die we voeden, keer op keer terug naar je stoel. Natuurlijke stabiliteit, lichaamsgewicht, open buik, kom terug in je ademhaling en laat het hele lichaam ademen.

Roland Yuno Rech