Kusen – sesshin

geplaatst in: Kusens | 0

Het is wederom vanaf 3/11/2017 de herfstsesshin in Godinne (in de Belgische Ardennen). Wat is nu een sesshin? Een mogelijke vertaling voor het woord sesshin is retraite, in retraite gaan. In ons dagdagelijkse leven zijn we druk bezig met familiale, professionele, persoonlijke en andere verplichtingen en soms krijgen we een slecht gevoel hierbij dat we niet echt uit deze dagdagelijkse beslommeringen uit kunnen geraken.

De mogelijkheid om een sesshin te volgen, in retraite te gaan is een werkelijke nood heden ten dage. Dit heeft niet echt iets te maken met op vakantie gaan maar meer zich vrij te stellen voor andere zaken dan het dagdagelijkse.

De echte vertaling van sesshin is niet op retraite gaan maar is ‘zijn ware geest aanraken’. Dit is echter een vrij mysterieuze uitdrukking, en wat is een ‘ware’ geest?  Het is zeker dat we over diepgaande geest kunnen praten. We zijn als het ware aan de zee waar we enkel de woeste golven zien en niet de stilte in de diepte van de zee.

Voortdurend in onze mentale activiteit waar de ene gedachte de andere opvolgt, zonder ophouden. Onze mentale toestand is zeer veranderlijk, op één moment zijn we tevreden, gelukkig. Op een ander moment verdrietig, pessimistisch.

Onze geest is veranderlijk zoals het weer, we kunnen op  geen enkele manier hiervan afstand doen. We zijn teveel geïmpliceerd in dit gebeuren. We moeten een stap terugdoen, in retraite gaan, afstand nemen van ons leven, ons mentaal proces.

We kunnen ons echter terugtrekken op onze zafu, ons kussentje, zonder los te komen van ons voortdurend denken en op die manier niet echt op retraite gaan. Dus we moeten eigenlijk een dubbele retraite doen, ons afzonderen en loskomen van onze gedachten.