kusen – bonno’s

geplaatst in: Kusens | 0

Een teisho van Roland Yuno Rech tijdens de sesshin van 14-15/7/2017

Tijdens deze sesshin wens ik te praten over het meest essentiële in zen en dat is wat we in zen noemen ‘bonno’s.  Bonno’s liggen aan de basis van ons lijden of van onze menselijke problemen.

Meester Deshimaru zei dikwijls in zijn kusens dat we onze bonno’s met de wortel moeten verwijderen. Dit is een belangrijke uitdrukking in zen daar in andere meditatievormen men op deze manier niet te werk gaat.

Bonno wordt doorgaans vertaalt als ‘illusie’ of ‘passie’. In het Sanskriet is bonno ‘klesha’: dat wat vertroebelt, dat wat beroering brengt. Onze geest is dikwijls tijdens ons dagelijkse leven beroerd door iets. Deze vertalingen van bonno zijn echter niet compleet, een beetje oppervlakkig.

Er zijn goede bonno’s en slechte bonno’s, we moeten hier onderscheid in maken. In zen zeggen we niet dat we geen bonno’s moeten hebben. Er wordt soms gezegd dat bonno’s de brandstof is voor het bereiken van verlichting.

We trachten onze bonno’s niet te elimineren, maar ook niet te produceren. Wanneer ze zich voordoen dan snijden we ze door. Doorsnijden betekent ontwaken.Doorsnijden is niet het juiste woord want wanneer we onkruid doorsnijden dan groeit dit terug. Enkel wanneer we ze met de wortel verwijderen dan groeien ze niet meer.

Bonno’s blijven groeien door ons grijpen. Het grijpen naar wat dan ook. Het grijpen is mentaal, de activiteit van onze mentale activiteit.